علائم کیست تخمدان موارد متعددی هستند که بعضی از آنها مربوط به دوران قاعدگی یا پریود است. بنابراین با آگاهی از آنها میتوانید به آنچه در دوران قاعدگی تجربه می کنید، دقت کرده و در صورتی که مشکوک به داشتن کیست تخمدان هستید، اقدامات تشخیصی و درمانی لازم را پیگیری نمایید.
کیست تخمدان به صورت کیسههایی در تخمدان توصیف میشود که درون آنها از مایعاتی پر شده است. درون اکثر کیستها مایع میباشد اما در برخی از آنها ممکن است بافتهایی نیز دیده شود.
کیست های تخمدان در بیشتر موارد هیچ گونه عارضهی ناخوشایندی ایجاد نمیکند و اکثر کیستهایی که اندازهی آنها کوچک است به تدریج و بدون هرگونه درمانی از بین میرود.
کیست تخمدان به طور کلی به دلیل تغییرات هورمونی در بدن خانمها ایجاد میشود، این کیستها حتی پس از دوران یائسگی نیز ممکن است تشکیل شوند اما بیشتر در خانمهایی که در سنین باروری قرار دارند دیده میشود.
بر اساس مطالعات انجام شده 10 درصد خانمها دارای کیست تخمدان هستند و کیست تخمدان آنها معمولاً از نوع خوش خیم و بدون عارضه میباشد.
علائم کیست تخمدان در دوران پریود
همان طور که پیشتر اشاره شد اکثر افرادی که دارای کیست تخمدان هستند هیچ گونه عارضه و علامتی ندارند بنابراین به سختی میتوان آنها را شناسایی کرد. کیستهایی که بین 1 تا 3 سانتی متر دارند به ندرت ممکن است منجر به بروز هرگونه علامتی شوند و بدون درمان به صورت خود به خود از بین میروند.
گاهی اوقات کیست تخمدان ممکن است به صورت یک درد مبهم و بدون علت در پایین شکم حس شود. اکثر بیماران پس از بررسیهای آزمایشگاهی مانند سونوگرافی میتوانند به وجود کیست تخمدان پی ببرند.
یکی از نشانههای سلامت باروری خانمها، منظم بودن و طبیعی بودن چرخهی قاعدگی آنها در نظر گرفته میشود. هرگونه بی نظمی در بین دورههای قاعدگی، خونریزیهای شدید و یا دردهای غیرعادی در طی دوران قاعدگی میتواند نشانهی مشکلی در سلامت دستگاه تناسلی خانمها باشد که باید مورد بررسی و ارزیابی قرار بگیرد.
تاثیر و علائم کیست تخمدان در دورههای قاعدگی به شرح زیر است:
- قاعدگی نامنظم
حتی افرادی که دورههای قاعدگی منظمی دارند ممکن است در برخی ماهها با بینظمیهایی مواجه شوند که این مورد کاملاً طبیعی است. اگر در گذشته دورههای قاعدگی منظمی داشتید اما به صورت ناگهانی با بینظمی در شروع و پایان دورههای قاعدگی خود روبرو شدهاید ممکن است به یک یا چند کیست مبتلا باشید. کیست تخمدان یکی از مهمترین دلایلی است که موجب بروز بینظمی در دورههای قاعدگی میشود بنابراین در صورتی که در طی چند ماه متوالی متوجه بی نظمی در دورههای قاعدگی خود شدید لازم است جهت بررسی کیست تخمدان به پزشک متخصص زنان مراجعه نمائید.
جهت ارزیابی دورههای قاعدگی خود بهتر است زمان شروع و پایان هر دورهی قاعدگی را در تقویم و یا در اپ های قاعدگی یادداشت نمائید.
- دورههای قاعدگی سنگین
اکثر افراد معمولاُ دورههای قاعدگی سنگینی ندارند. خانم هایی که در بیشتر موارد دورههای قاعدگی سنگینی ندارند در صورتی که به یک باره دچار دورههای قاعدگی سنگین و شدید شوند باید جهت بررسی به متخصص زنان مراجعه نمایند. یکی دیگر از اثراتی که کیستهای تخمدان میتواند ایجاد نماید دورههایی قاعدگی با خونریزیهای شدید میباشد.
- خونریزیهای دردناک
تعداد اندکی از خانمها معمولاً در طی دوران قاعدگی هیچ گونه دردی را حس نمیکنند اما در اکثر خانمها شرایط متفاوت میباشد و دردهای عضلاتی در زیر شکم جزئی از دورهی قاعدگی آنها میباشد. شدت دردهای قاعدگی در برخی از افراد به صورتی است که نیاز به استفاده از مسکنها قوی دارند. با این وجود میزان دردها در اکثریت خانمها قابل تحمل میباشد و شدت آن در طی تمام دورهها یکسان میباشد. در صورتی که شما در گذشته هیچ گونه دردی را در طی دورهی قاعدگی تجربه نمیکردید و یا میزان درد شما بسیار خفیف بود اما به یکباره دچاره دردهای شدیدی در طی دوران قاعدگی شدهاید باید به وجود کیست تخمدان شک کنید و جهت بررسی به پزشک متخصص مراجعه نمائيد.
زمان مراجعه اورژانسی به پزشک
زمانی که کیستها پاره شوند و یا منجر به انسداد جریان خون به سمت تخمدان شوند باعث ایجاد درد شدید در ناحیهی لگن میشوند. سایر علائم کیست تخمدان که باید در اولین فرصت مورد بررسی قرار بگیرند عبارتند از:
- درد در هنگام رابطه جنسی
- نیاز به ادرار کردن به صورت مکرر
- نفخ شکم
- احساس سیر شدن بعد از خوردن مقدار اندکی غذا
- مشکل در باردار شدن
با توجه به مطالبی که در این مقاله بیان شد کیستهای تخمدان معمولاُ هیچ گونه علامتی را ایجاد نمی نمایند و در اکثر مواقع طی معاینات و آزمایشهایی که برای چکاپهای سالیانه و یا بررسی سایر بیماریها تجویز میشود تشخیص داده میشوند با این وجود در مواردی که تعداد کیستها زیاد باشد و یا اندازه ی آنها بزرگ باشد میتواند علائم متعددی را ایجاد نماید که مهمترین آنها تغییراتی در قاعدگی میباشد. این تغییرات به صورت نامنظمیهای قاعدگی، خونریزیهای شدید و درد در هنگام قاعدگی بروز پیدا مینمایند.